BMW R35 R35/1 R35/2 EMW FORUM

GARAŻ - PODZESPOŁY W BMW R35 => Prądy => : luki213 kwiecień 19, 2014, 11:25:11

: Elektroniczny regulator napięcia
: luki213 kwiecień 19, 2014, 11:25:11
Czy ktoś montował elektroniczny regulator napięcia? z tego co wiem to tylko firma Cyklo je robi. Czy ktoś miał z tymi regulatorami jakieś problemy? brak ładowania albo ładowanie za niskie? Po podłączeniu elektryki zgodnie ze schematem bo instalacja jest prosta jak budowa cepa założeniu zregenerowanej prądnicy w Tucholi i założeniu przez niego elektronicznego regulatora powyższej firmy ładowanie było 8V bez świateł ze światłami 6.5V czyli szału nie było lecz kontrolka ładowania nie gasła, akumulator nówka świeżo zalany kwasem. Po kilku dniach przejechałem się motocyklem i akumulator pusty! Zmierzyłem ładowanie 4V do niecałych 5V dochodził bez świateł przy dodaniu gazu. O ch... tu chodzi bo mnie krew zalewa. Regulator padł? Dlaczego kontrolka nie zgasła? Wszystko jest prawidłowo podłączone. Pan Stybaniewski też nie kuma czaczy bo musi grać opcji innej nie ma, ale nie gra! Proszę o porady, może sami się z tym zetkneliście.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: Jerzy kwiecień 20, 2014, 06:28:35
Też tak miałem. Dwa razy reklamowałem reglery bo nie dawaały odpowiedniego napięcia. W końcu wysłałem im całą prądnicę aby sami zamontowali regulator. Od tego czasu działa chociaż kontrolka się lekko żaży.  Jestem pewien, że winne są słabe podzespoły elektroniczne. Alternatywą jest zewnętrzny regulator 6V od Jawy ale jest to spory element i nie da się go schować w prądnicy tylko trzeba mocować np pod górnym wzmocnieniem ramy.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: luki213 kwiecień 21, 2014, 06:20:53
Regulator specjalnie zakupiłem przed regeneracją prądnicy ponieważ Pan Stybaniewski mówił że on założy żeby było dobrze i miał rację. U niego działała, u mnie również zaraz po podłączeniu za kilka dni jak wyjechałem na przejażdżkę już nic nie ładowało. Nie będę odsyłał całej prądnicy bo regulator elektroniczny to tylko kwestia podłączenia 2kabli i przykręcenia, nic się nie ustawia ani nie reguluje. Napisze do Cyklo czy przyjmą na reklamację. Wkurza mnie to bo na wysyłkę tracę pieniądze, czas na rozbieranie a motocykl stoi. Przecież jak produkują te reglery to mają doświadczenie i sprawdzali je wielokrotnie przed wprowadzeniem w obrót. Teraz będę czekał na szczęśliwy traf??  >:( 
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: luki213 maj 03, 2014, 12:39:51
Kumpel pożyczył mi swój regulator Cyklo cud i następny siadł. Nerwa już łapię, ile można!!! Miał ktoś podobne problemy? Jak sobie z nimi radziliście?? Czy wszyscy macie podłączone elektroniczne regulatory Cyklo?
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: pw1000 maj 03, 2014, 02:17:14
Ja mam w magdynie , gdzieś od dobrych 6 lat i bezproblemu.   :)
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: luki213 lipiec 08, 2014, 11:52:28
Od tego czasu kiedy zacząłem temat wysłałem regulator do firmy Cyklo gdzie go zakupiłem do naprawy, do dnia dzisiejszego nie ma regulatorów. Ponad 2miesiące trzymają i szanowny Pan tłumaczy się że nie wiedział co ma zrobić z tymi regulatorami pomimo że napisałem mu długi i namiętny list o co chodzi wraz z numerem telefonu do mnie gdyby miał jakieś pytania. Ani nie zadzwonił ani nie naprawił, zbywają mnie w czasie tłumacząc się teraz brakiem prądnicy do sprawdzenia regulatorów. Olewają klienta zostawiając go na lodzie z tym "prototypem" nie oblatanym i nie sprawdzonym, i jak zawsze tłumaczą się że wszystkim innym działa tylko Panu nie. No mnie akurat nie działa bo wszystko jest nowe, od instalacji po prądnicę i prawidłowo podłączone. Ponad 2miechy bez regulatora!!!!
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: wawafreda lipiec 09, 2014, 01:48:26
Czyli miała być jakość, a wyszło jakoś  :( Informacje tego typu trzeba puszczać w eter by nikt się nie dał nabrać.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: luki213 lipiec 10, 2014, 12:52:35
Dzisiaj mieli zadzwonić co dalej czy naprawili itd i jak zwykle cisza. Gość rozmawia ze mną jak z dzieckiem, kpi sobie, rozmowę prowadzi w sposób nie poważny pomimo 2,5miesiąca od otrzymania regulatorów i totalnie olewa. Jedyny plus że odbiera telefon ale czy to zasługuje na uznanie? nie wiem.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: thcmaly lipiec 11, 2014, 07:13:21
A sprawdzał ktoś ten regulator co jest na allegro może jest lepszy?
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: luki213 lipiec 15, 2014, 12:35:31
Dzisiaj mi przysłali, oczywiście są sprawne tylko podkręcili ładowanie. Jutro podłącze i zobacze czy działają. Ten u góry ciekawa sprawa ale czy zmieści się pod dekielek prądnicy? od Jawy pod siedzisko montują.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: Jerzy lipiec 15, 2014, 07:17:20
Podkręcenie w regulatorze Cyklo oznacza wymianę jakiejś części, bo nie ma tam elementów sterowalnych z zewnątrz. A zresztą stwierdzenie w tym przypadku, że coś działa a tylko trzeba podkręcić parametry to jak powiedzenie, że samochód jedzie ale tylko na jedynce. Żenada.
Regler od Jawy nie wejdzie pod obudowę, niestety.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: luki213 lipiec 15, 2014, 12:36:27
Śrubki są na dwóch pionowych płytkach i tam można regulować. Cyklo je zalewa żywicą bądź silikonem, oznaczyli mi w którą stronę się podkręca i zmniejsza. Nie wiem co tam uczynili ważne żeby działały.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: thcmaly lipiec 15, 2014, 02:51:49
Na aukcji jest zdjęcie prądnicy i że niby w chodzi ale jak kolega mówi że nie to pewnie już przerabiał ten temat.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: Jerzy lipiec 18, 2014, 08:31:36
Oglądałem półtora roku temu taki regulator (nie jestem pewien że ten sam) i był wielkości połowy paczki papirosów i na pewno tamten nie zmieścił by się pod pikrywkę prądnicy. Może ten jest jednak mniejszy skoro na zdjęciach pokazano go wbudowanego pod dekielek. Jeśli tak to możliwe, że to dobra alternatywa dla wyrobów Cyklo, bo dotąd tylko oni robili coś na tyle małego by zastąpił oryginał.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: 827628 grudzień 05, 2015, 11:41:23
Ja w m72 stosuję regulatory czaskie od Jawy, są bardzo małe i sprawują sie bardzo dobrze, moim zdaniem są jednymi z lepszych. Montowałem ich kilka sztuk w wersji z plusem na masę jak i z minusem.
Tak jak patrzę na zdjęcia to powinien wejść bez problemu pod obudowę. Należy tylko sprawdzić jak podłączyć kable. JAk by ktoś wkleił schemat to mogę sprawdzić.
Wada regulatora to cena.

AEV 0430
AEV 0358

Są dostępne w gmoto.pl
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: Harpek grudzień 06, 2015, 07:37:34
Kiedyś koledze montowałem do R4 ten regulator i ciągle świeciła kontrolka ładowania, ładowanie na poziomie 6v, po wielu próbach i mękach wyrzuciłem go i założyłem od MZ, o dziwo od razu wszystko działało jak należy.
Do Junaka montowałem regulator napięcia dostępny w necie, bardzo użyty człowiek go produkuje, może z nim sie skontaktować to dorobiłby nam taki regulatorek co się mieści w obudowie (ten Junaczy jest dość mały jakby go trochę przeprojektować to wejdzie) aktualnie nie ma  go na allegro ale mam do niego gdzieś nr telefonu to zadzwonię i skonsultuję
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: Jerzy grudzień 06, 2015, 07:50:31
Kiedyś koledze montowałem do R4 ten regulator i ciągle świeciła kontrolka ładowania ładowanie na poziomie 6v, po wielu próbach i mękach wyrzuciłem go i założyłem od MZ, o dziwo od razu wszystko działało jak należy.
Bo w prądnicy BMW jest inny układ uzwojeń stojana niż w M72 (jest dodatkowe uzwojenie oporowe połączone z drugą cewką wzbudzenia). Przy zastosowaniu regulatora Jawoskiego trzeba odpowiednio poprzepinać koń\ce tych cewek. Przy regulatorze MZ nie ma potrzeby tego robić. To częsty błąd wielu osób stosujących polskie regulatory od MZ i Jawy w prądnicach M72. Z zewnątrz pudełka wyglądają tak samo ale w środku się różnią. A różnice wynikają właśnie z nieco odmiennej budowy prądnic w MZ i Jawie. Analogicznie jest z prądnicami BOSCHA w R4 czy R35. Bez dogłębnego zanalizowania całego problemu łatwo ponieść klęskę.
: Odp: Elektroniczny regulator napięcia
: 827628 grudzień 07, 2015, 03:18:16
Dokładnie, należy przepiąć uzwojenia. W różnych modelach różnie z tymi prądnicami jest, zawsze należy porównać schematy. Ogólnie każda prądnica działa tak samo :-)