Autor Wątek: Elektroniczny regulator napięcia  (Przeczytany 4732 razy)

Offline luki213

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 604
Elektroniczny regulator napięcia
« dnia: Kwiecień 19, 2014, 11:25:11 pm »
Czy ktoś montował elektroniczny regulator napięcia? z tego co wiem to tylko firma Cyklo je robi. Czy ktoś miał z tymi regulatorami jakieś problemy? brak ładowania albo ładowanie za niskie? Po podłączeniu elektryki zgodnie ze schematem bo instalacja jest prosta jak budowa cepa założeniu zregenerowanej prądnicy w Tucholi i założeniu przez niego elektronicznego regulatora powyższej firmy ładowanie było 8V bez świateł ze światłami 6.5V czyli szału nie było lecz kontrolka ładowania nie gasła, akumulator nówka świeżo zalany kwasem. Po kilku dniach przejechałem się motocyklem i akumulator pusty! Zmierzyłem ładowanie 4V do niecałych 5V dochodził bez świateł przy dodaniu gazu. O ch... tu chodzi bo mnie krew zalewa. Regulator padł? Dlaczego kontrolka nie zgasła? Wszystko jest prawidłowo podłączone. Pan Stybaniewski też nie kuma czaczy bo musi grać opcji innej nie ma, ale nie gra! Proszę o porady, może sami się z tym zetkneliście.

Offline Jerzy

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 312
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2014, 06:28:35 am »
Też tak miałem. Dwa razy reklamowałem reglery bo nie dawaały odpowiedniego napięcia. W końcu wysłałem im całą prądnicę aby sami zamontowali regulator. Od tego czasu działa chociaż kontrolka się lekko żaży.  Jestem pewien, że winne są słabe podzespoły elektroniczne. Alternatywą jest zewnętrzny regulator 6V od Jawy ale jest to spory element i nie da się go schować w prądnicy tylko trzeba mocować np pod górnym wzmocnieniem ramy.

Offline luki213

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 604
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2014, 06:20:53 pm »
Regulator specjalnie zakupiłem przed regeneracją prądnicy ponieważ Pan Stybaniewski mówił że on założy żeby było dobrze i miał rację. U niego działała, u mnie również zaraz po podłączeniu za kilka dni jak wyjechałem na przejażdżkę już nic nie ładowało. Nie będę odsyłał całej prądnicy bo regulator elektroniczny to tylko kwestia podłączenia 2kabli i przykręcenia, nic się nie ustawia ani nie reguluje. Napisze do Cyklo czy przyjmą na reklamację. Wkurza mnie to bo na wysyłkę tracę pieniądze, czas na rozbieranie a motocykl stoi. Przecież jak produkują te reglery to mają doświadczenie i sprawdzali je wielokrotnie przed wprowadzeniem w obrót. Teraz będę czekał na szczęśliwy traf??  >:( 

Offline luki213

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 604
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2014, 12:39:51 pm »
Kumpel pożyczył mi swój regulator Cyklo cud i następny siadł. Nerwa już łapię, ile można!!! Miał ktoś podobne problemy? Jak sobie z nimi radziliście?? Czy wszyscy macie podłączone elektroniczne regulatory Cyklo?

Offline pw1000

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 318
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2014, 02:17:14 pm »
Ja mam w magdynie , gdzieś od dobrych 6 lat i bezproblemu.   :)

Offline luki213

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 604
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2014, 11:52:28 am »
Od tego czasu kiedy zacząłem temat wysłałem regulator do firmy Cyklo gdzie go zakupiłem do naprawy, do dnia dzisiejszego nie ma regulatorów. Ponad 2miesiące trzymają i szanowny Pan tłumaczy się że nie wiedział co ma zrobić z tymi regulatorami pomimo że napisałem mu długi i namiętny list o co chodzi wraz z numerem telefonu do mnie gdyby miał jakieś pytania. Ani nie zadzwonił ani nie naprawił, zbywają mnie w czasie tłumacząc się teraz brakiem prądnicy do sprawdzenia regulatorów. Olewają klienta zostawiając go na lodzie z tym "prototypem" nie oblatanym i nie sprawdzonym, i jak zawsze tłumaczą się że wszystkim innym działa tylko Panu nie. No mnie akurat nie działa bo wszystko jest nowe, od instalacji po prądnicę i prawidłowo podłączone. Ponad 2miechy bez regulatora!!!!

Offline wawafreda

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 742
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2014, 01:48:26 pm »
Czyli miała być jakość, a wyszło jakoś  :( Informacje tego typu trzeba puszczać w eter by nikt się nie dał nabrać.
Fred - przyjaciel zwierząt, z ludźmi bywa różnie he he

Offline luki213

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 604
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 10, 2014, 12:52:35 am »
Dzisiaj mieli zadzwonić co dalej czy naprawili itd i jak zwykle cisza. Gość rozmawia ze mną jak z dzieckiem, kpi sobie, rozmowę prowadzi w sposób nie poważny pomimo 2,5miesiąca od otrzymania regulatorów i totalnie olewa. Jedyny plus że odbiera telefon ale czy to zasługuje na uznanie? nie wiem.

Offline thcmaly

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 66
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2014, 07:13:21 pm »
A sprawdzał ktoś ten regulator co jest na allegro może jest lepszy?

Offline luki213

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 604
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 15, 2014, 12:35:31 am »
Dzisiaj mi przysłali, oczywiście są sprawne tylko podkręcili ładowanie. Jutro podłącze i zobacze czy działają. Ten u góry ciekawa sprawa ale czy zmieści się pod dekielek prądnicy? od Jawy pod siedzisko montują.

Offline Jerzy

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 312
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 15, 2014, 07:17:20 am »
Podkręcenie w regulatorze Cyklo oznacza wymianę jakiejś części, bo nie ma tam elementów sterowalnych z zewnątrz. A zresztą stwierdzenie w tym przypadku, że coś działa a tylko trzeba podkręcić parametry to jak powiedzenie, że samochód jedzie ale tylko na jedynce. Żenada.
Regler od Jawy nie wejdzie pod obudowę, niestety.

Offline luki213

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 604
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 15, 2014, 12:36:27 pm »
Śrubki są na dwóch pionowych płytkach i tam można regulować. Cyklo je zalewa żywicą bądź silikonem, oznaczyli mi w którą stronę się podkręca i zmniejsza. Nie wiem co tam uczynili ważne żeby działały.

Offline thcmaly

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 66
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 15, 2014, 02:51:49 pm »
Na aukcji jest zdjęcie prądnicy i że niby w chodzi ale jak kolega mówi że nie to pewnie już przerabiał ten temat.

Offline Jerzy

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 312
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2014, 08:31:36 am »
Oglądałem półtora roku temu taki regulator (nie jestem pewien że ten sam) i był wielkości połowy paczki papirosów i na pewno tamten nie zmieścił by się pod pikrywkę prądnicy. Może ten jest jednak mniejszy skoro na zdjęciach pokazano go wbudowanego pod dekielek. Jeśli tak to możliwe, że to dobra alternatywa dla wyrobów Cyklo, bo dotąd tylko oni robili coś na tyle małego by zastąpił oryginał.

Offline 827628

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Elektroniczny regulator napięcia
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 05, 2015, 11:41:23 am »
Ja w m72 stosuję regulatory czaskie od Jawy, są bardzo małe i sprawują sie bardzo dobrze, moim zdaniem są jednymi z lepszych. Montowałem ich kilka sztuk w wersji z plusem na masę jak i z minusem.
Tak jak patrzę na zdjęcia to powinien wejść bez problemu pod obudowę. Należy tylko sprawdzić jak podłączyć kable. JAk by ktoś wkleił schemat to mogę sprawdzić.
Wada regulatora to cena.

AEV 0430
AEV 0358

Są dostępne w gmoto.pl